Portfolio

Novatec: 60 jaar passie

Novatec: 60 jaar passie

60 jaar passie, dat is de titel van het boek dat verscheen ter gelegenheid van 60 jaar Novatec. Het boek bevat 24 interviews uit de serie ‘De passie van’ die sinds 2007 in nieuwsbrief de Koerskrant verscheen. Alfred Oosterman maakte de foto’s, ik schreef de teksten. Geja Duiker tekende voor de vormgeving. Met dank aan Aad Woelders, Marjan Boonstra, Ria Pater en Astrid van den Heuvel van Novatec. Bekijk hier het boek    

Van het kleine naar het grote verhaal: Saving Brinton (IFFR 2018)

Van het kleine naar het grote verhaal: Saving Brinton (IFFR 2018)

Ik schrijf ook over onderwerpen die op mijn pad komen en die me om wat voor reden dan ook boeien. Zo zag ik op het IFFR 2018 de prachtige documentaire Saving Brinton. De filmmakers volgen verzamelaar Michael Zahs op zijn queeste om de bijzondere Brinton Collectie (met o.a. uniek materiaal van filmpionier George Méliès) te bewaren. Vanuit het kleine, persoonlijke verhaal vertelt Saving Brinton een grotere geschiedenis van iedereen.  Lees hier mijn verhaal. 

Interview: Tentoonstellingsmaker Joost Slijpen, CKB Emmen

Interview: Tentoonstellingsmaker Joost Slijpen, CKB Emmen

Voor CBK Emmen interviewde ik de nieuwe tentoonstellingmaker Joost Slijpen (foto Suze van der Ster):  Joost Slijpen

(t)huis!, Lefier, december 2017

(t)huis!, Lefier, december 2017

Voor het huurdersmagazine van wooncorporatie Lefier (edities Emmen en Groningen) schreef ik een reeks artikelen. In Emmen ging ik o.a. op bezoek bij wijkvereniging Angelslo, huurder Annette in Klazienaveen en buurtbemiddelaar Hennie. Haar advies: ‘Praat met elkaar, probeer samen naar een oplossing te zoeken in plaats van steeds naar elkaar te wijzen. Iedereen wil toch prettig wonen?’

Balanceren op een muzikaal koord – Thomas Enhco & Vassilena Serafimova (Ned / Deutsch)

Balanceren op een muzikaal koord - Thomas Enhco & Vassilena Serafimova (Ned / Deutsch)

Wie graag weet waar hij aan toe is, doet er beter aan de cd Funambules (‘koorddansers’) van marimbiste Vassilena Serafimova en pianist Thomas Enhco links te laten liggen. De ongebruikelijke combinatie marimba en piano levert verrassende klankkleuren en sferen op. De nummers beslaan een breed scala aan stijlen en genres, van Mozart, Bach en Fauré tot aan The Verve en eigen composities. Een eclectisch geheel volgens de een, een zooitje volgens de ander. Maar voor Vassilena Serafimova en Thomas Enhco – beiden virtuozen op hun instrument – was het gewoon een logische keuze. Lees het hele interview (fraai vormgegeven door Koos Staal):

Parttime hoteliers in de Ardennen

Parttime hoteliers in de Ardennen

klik hier voor het verhaal over de parttime hotelliers in de Ardennen

Genieten bij Gretha en Frank in Noord-Frankrijk

Genieten bij Gretha en Frank in Noord-Frankrijk

Dagblad van het Noorden, oktober 2016 Hoe mooi het in Zuidoost-Drenthe ook is, geregeld zoeken Emmenaren hun geluk elders in de wereld. Zoals in het dorpje Saint Algis in Noord-Frankrijk, waar Gretha Rozema en Frank Peters een bed & breakfast begonnen. Lees het hele artikel hier

Novatec/Koerskrant 52: Hugo Durkstra (49) gaat op zichzelf wonen

Novatec/Koerskrant 52: Hugo Durkstra (49) gaat op zichzelf wonen

Koerskrant 52, juni 2016 Op eigen benen Hugo Durkstra (49) gaat op zichzelf wonen. “Mijn ouders worden een dagje ouder en het wordt tijd dat ik zelfstandig wordt.” Sinds 2004 werkt Hugo bij Novatec op de administratie. Daarnaast is hij nu ook aan de slag bij de afdeling Catering en Schoonmaak. Daar ontwikkelt hij de vaardigheden die hij nodig heeft om op eigen benen te staan.  Lees hier het verhaal van Hugo.  foto: Alfred Oosterman

Interview Thomas Enhco (Ned / Eng)

Interview Thomas Enhco (Ned / Eng)

Als het kan, ga ik op pad in opdracht van mezelf. Het idee voor een interview met de Franse pianist/violist Thomas Enhco kreeg ik toen ik hem en zijn trio zag spelen op het North Sea Jazzfestival in 2015. Wij kwamen min of meer toevallig bij zijn concert terecht, alle zalen waren vol en we wilden heel graag zitten. ‘Als het niks is, gaan we na het eerste nummer weer weg’, hadden we afgesproken. Maar al na de eerste akkoorden waren we verkocht. Het was een van de hoogtepunten van het festival. De drie jongens op het podium maakten diepe indruk. Ik was benieuwd naar het verhaal erachter en toen Enhco in november een soloconcert gaf in Leiden, vroeg ik of ik hem mocht interviewen. Een paar weken daarna sprak ik hem in België, samen met mijn dochter Johanna (zij is ook fan). Het gesprek ging alle kanten op, van de nieuwste Star Wars-film, zijn jeugd en een hardnekkige peesontsteking tot aan toekomstwensen. Dat kon ik niet allemaal kwijt in dit verhaal, het is al lang genoeg zoals het is (met dank aan mijn strenge redacteur Martin Beekman). Maar wie weet, komt het nog een keer van pas. Het lijkt me leuk om Thomas Enhco de komende jaren te blijven volgen.

Ravenswaerde

Ravenswaerde

In Ravenswaerde (Rotterdam-IJsselmonde) wonen jonge mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het 10-jarig bestaan is gevierd met een eigen toneelstuk Hotel Ravenswaerde, de film 'Een niet alledaags gezin' (Frank Jan Kat) en dit prachtige boek 'Samen uit, Samen thuis' (vormgeving Staal&Duiker, foto's Erik Fecken, druk De Marne). Communicatieadviseur Cisca Vroom en ik ontwikkelden het concept voor het boek dat bestaat uit interviews met bewoners en medewerkers over wat hier tot stand is gebracht en wie hier wonen. Om nooit te vergeten. Zoals het verhaal van Frits Renzen.  

De 20e penning in Emmer-Erfscheidenveen

De 20e penning in Emmer-Erfscheidenveen

In Emmererfscheidenveen (gemeente Emmen) gold jarenlang de '20e penning': bij de verkoop van onroerend goed moest de koper 5% van de koopsom extra betalen aan (in dit geval) het waterschap. Bij afschaffing hiervan is een boek gemaakt over dit bijzondere onderwerp. Cor van der Plas zette de historie op papier, Bureau Binnenwerk verzorgde de interviews met betrokkenen. De foto's zijn van Harry Cock en Theo Berends, ontwerp en vormgeving van Staal & Duiker, drukwerk van De Marne. Een prachtige publicatie.

Agenda Collectief

Agenda Collectief

Ik mocht meewerken aan 5 agenda's van het Agenda Collectief (een initiatief van ontwerpers Staal&Duiker en drukkerij Van Liere). De eerste was '2', waarin ik bijzondere tweetallen interviewde die door Harry Cock op de foto gezet werden. Daarna kwam 'Zuinig', compleet met tips en oer-Hollandse spaarzegeltjes. Dit deed ik samen met Wilma Straathof, net als  Inspiratie (2005) en Bijgeloof (2006). De laatste uit de serie heet heel toepasselijk Opnieuw Beginnen. Voor deze editie ging ik op stap met fotograaf Reyer Boxem. Het verhaal van Jelle van der Zwaag (hij moest opnieuw beginnen nadat hij met zijn zweefvliegtuig neerstortte) heb ik in 2007 samen met Jelle uitgewerkt tot een boek waarin we alle mensen interviewden die bij het ongeval betrokken waren. Reyer Boxem verzorgde de foto´s.