Portfolio

Ontmoetingsverhalen Emmerhout

Ontmoetingsverhalen Emmerhout

In opdracht van De Kunstbeweging gingen Ellen Kroeze en ik weer op pad om verhalen op te halen en vast te leggen. Deze keer was het de beurt aan de Emmense wijk Emmerhout. Wijkbewoners deelden hun verhalen met ons, en net als in Schoonebeek koppelden we die aan ontmoetingsplekken in de wijk. Dit leverde twee mooie wandelroutes op.
    
De deelnemers hebben hun verhaal niet alleen aan ons verteld, maar ook verbeeld in een mixed media workshop. De fraaie kunstwerken die ze maakten, zijn te zien in de Wijkwijzer in het hart van het winkelcentrum.
 
De verhalen zijn te lezen in een boekje en op de website, maar ook onderweg of thuis te beluisteren door een QR-code te scannen. Het Visueel Collectief ontwierp het boekje, de borden en de website. Judith regendorp van RTV Drenthe leest de verhalen voor, Juan Kiers van Phantom Productions nam ze op. Trek je wandelschoenen aan en leer Emmerhout kennen door de verhalen van de bewoners zelf!
   
https://ontmoetingsverhalenemmen.nl/

Pianist Thomas Enhco unites classical and jazz in his glorious new album

Pianist Thomas Enhco unites classical and jazz in his glorious new album

UK's (digital) Pianist Magazine published my interview with French pianist Thomas Enhco: read it here.

(translated by Het Vertaaalcollectief)

’Pianist Thomas Enhco transcends all genres’

’Pianist Thomas Enhco transcends all genres'

French pianist Thomas Enhco just turned thirty and doesn’t care for musical pigeonholing. He just makes music; pigeonholes exist mainly in other people’s minds. His latest album Thirty attests to this. The first half comprises his own compositions that would grace any jazz stage, while the second half is his first Concerto for Piano and Orchestra (plus encores). We discuss it in his apartment in Paris.
A typical Thomas Enhco concert is a mix of classical, jazz and popular music, as well as his own work. The pieces he performed with his trio at the North Sea Jazz festival could just as easily be encores to his renditions of Ravel or Mozart concertos. And when playing classical music, a jazz interpretation of the notes always lurks around the corner. It is this versatility that prompted record label Sony to approach Enhco last year. “They liked the fact that I play both classical and jazz”, he explains. “They said: ‘Your music has the potential to appeal to music enthusiasts of all genres’. In turn, I was interested in Sony because of their willingness to record a CD of my concerto and release my work outside of France as well.”
Didier Lockwood
The album begins with five compositions for solo piano. The first piece, Joue pour les Anges, is a light-hearted and playful homage to a jazz violinist, Didier Lockwood, who Enhco’s mother, classical singer Caroline Casadesus, married when Enhco was four years old. For over twenty years, Lockwood was not only Enhco's stepfather, but also his musical mentor. Last year, Lockwood suffered a completely unexpected heart attack and sadly died.
A huge loss, says Enhco. “Didier taught me a lot. We shared a home and played together a great deal. Apart from piano, I also play violin and when I was ...

project: Ontmoetingsverhalen Schoonebeek

project: Ontmoetingsverhalen Schoonebeek

Voor dit project van de Kunstbeweging gingen beeldend kunstenaar Ellen Kroeze en ik op zoek naar verhalen in en om het Drentse dorp Schoonebeek. We waren vooral op zoek naar plekken waar mensen elkaar ontmoeten of ontmoet hebben. Veel Schoonebeekers waren bereid om hun verhaal met ons te delen. We zijn overal gastvrij ontvangen en hebben heel wat uren bij mensen thuis doorgebracht.
     
De verhalen en de plekken die erbij horen, vormen samen een route die je kunt wandelen of (duo-)fietsen. Op iedere plek waar een verhaal bij hoort, staat een bord. Door de QR-code via de app te scannen, kun je het verhaal beluisteren. Lezen in het boekje kan natuurlijk ook.
Onder leiding van Ellen hebben de deelnemers hun verhaal ook verbeeld. Hoewel er bij waren die dachten dit niet te kunnen ('O nee hoor, dat is niks voor mij, hoor. Ik ben echt niet creatief!´) zijn de resultaten zonder uitzondering prachtig. Voorlopig zijn ze te bewonderen in ´t Aole Gemientehoes in Schoonebeek.
Na Schoonebeek zijn we nu aan het verzamelen in de Emmense wijk Emmerhout. Een heel ander verhaal, maar net zo leuk om te doen. Op www.ontmoetingsverhalenemmen.nl leest u meer over deze projecten.
  boek: Novatec – 60 jaar passie

boek: Novatec - 60 jaar passie

60 jaar passie, dat is de titel van het boek dat verscheen ter gelegenheid van 60 jaar Novatec. Het boek bevat 24 interviews uit de serie ‘De passie van’ die sinds 2007 in nieuwsbrief de Koerskrant verscheen. Alfred Oosterman maakte de foto’s, ik schreef de teksten. Geja Duiker tekende voor de vormgeving. Met dank aan Aad Woelders, Marjan Boonstra, Ria Pater en Astrid van den Heuvel van Novatec.Bekijk hier het boek
 
 

Warme herinneringen: De keukendoeken van mijn moeder

Warme herinneringen: De keukendoeken van mijn moeder

Warme Herinneringen is een project van Ellen Kroeze en mijzelf. We verzamelden voorwerpen en de verhalen die erbij horen. Ellen maakte er een prachtige installatie van, ik schreef de verhalen op.  Een van de verhalen is het verhaal van Ans Nales over de keukendoeken van haar moeders uitzet. Over hoe je na de oorlog weer met elkaar verder gaat, ondanks alles wat er is gebeurd. 
Ans: “Mijn moeder en haar ouders hadden de Duitse nationaliteit, maar woonden in Nederland. Mei 1945, vluchtten ze voor de gevechten. Toen ze weer thuis kwamen, wapperde de uitzet van mijn moeder bij de buren aan de waslijn. Alleen deze keukendoeken hadden ze laten liggen. Mijn moeder was verbaasd dat dit mogelijk was, diep geraakt ook, maar absoluut niet verbitterd of haatdragend. Ongetwijfeld was de relatie met de buren wat minder hartelijk dan voorheen, maar ze keek vooruit en is gewoon met hen om blijven gaan. Je moet met alle mensen verder, zei ze altijd.” Lees hier het hele verhaal van Ans.

Het verhaal van Frits Renzen

Het verhaal van Frits Renzen

Onlangs overleed Frits Renzen, één van de hoofdpersonen in het boek ‘Samen uit, samen thuis’ (2010). Dit boek gaat over Ravenswaerde in Rotterdam, een woongemeenschap voor jongere mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Veel te weinig mensen kennen het verhaal van Frits en alle anderen. Frits werkte als chemisch laborant in Vlaardingen toen hij in 2004 een ernstig motorongeluk kreeg. Hij verloor een arm, drie ribben, een long en zijn gezichtsvermogen, maar niet zijn zin om te leven. In 2006 verhuisde hij naar Ravenswaerde. “Mensen denken vaak dat je minder capaciteiten hebt als je in een rolstoel zit en NAH (niet-aangeboren hersenletsel) hebt. Maar ik zit echt niet de hele dag achter de gordijnen.” 
Lees hier het verhaal van FritsRenzen
 

artikel: Van het kleine naar het grote verhaal: Saving Brinton (IFFR 2018)

artikel: Van het kleine naar het grote verhaal: Saving Brinton (IFFR 2018)

Ik schrijf ook over onderwerpen die op mijn pad komen en die me om wat voor reden dan ook boeien. Zo zag ik op het IFFR 2018 de prachtige documentaire Saving Brinton. De filmmakers volgen verzamelaar Michael Zahs op zijn queeste om de bijzondere Brinton Collectie (met o.a. uniek materiaal van filmpionier George Méliès) te bewaren. Vanuit het kleine, persoonlijke verhaal vertelt Saving Brinton een grotere geschiedenis van iedereen. 
Lees hier mijn verhaal. 

interview: Balanceren op een muzikaal koord – Thomas Enhco & Vassilena Serafimova (Ned / Deutsch)

interview: Balanceren op een muzikaal koord - Thomas Enhco & Vassilena Serafimova (Ned / Deutsch)

Wie graag weet waar hij aan toe is, doet er beter aan de cd Funambules (‘koorddansers’) van marimbiste Vassilena Serafimova en pianist Thomas Enhco links te laten liggen. De ongebruikelijke combinatie marimba en piano levert verrassende klankkleuren en sferen op. De nummers beslaan een breed scala aan stijlen en genres, van Mozart, Bach en Fauré tot aan The Verve en eigen composities. Een eclectisch geheel volgens de een, een zooitje volgens de ander. Maar voor Vassilena Serafimova en Thomas Enhco – beiden virtuozen op hun instrument – was het gewoon een logische keuze.Lees het hele interview (fraai vormgegeven door Koos Staal):

interview: Genieten bij Gretha en Frank in Noord-Frankrijk

interview: Genieten bij Gretha en Frank in Noord-Frankrijk


Dagblad van het Noorden, oktober 2016
Hoe mooi het in Zuidoost-Drenthe ook is, geregeld zoeken Emmenaren hun geluk elders in de wereld. Zoals in het dorpje Saint Algis in Noord-Frankrijk, waar Gretha Rozema en Frank Peters een bed & breakfast begonnen.
Lees het hele artikel hier

boek: Hotel Ravenswaerde

boek: Hotel Ravenswaerde


In Ravenswaerde (Rotterdam-IJsselmonde) wonen jonge mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het 10-jarig bestaan is gevierd met een eigen toneelstuk Hotel Ravenswaerde, de film 'Een niet alledaags gezin' (Frank Jan Kat) en dit prachtige boek 'Samen uit, Samen thuis' (vormgeving Staal&Duiker, foto's Erik Fecken, druk De Marne). Communicatieadviseur Cisca Vroom en ik ontwikkelden het concept voor het boek dat bestaat uit interviews met bewoners en medewerkers over wat hier tot stand is gebracht en wie hier wonen. Om nooit te vergeten. Zoals het verhaal van Frits Renzen.
 

De 20e penning in Emmer-Erfscheidenveen

De 20e penning in Emmer-ErfscheidenveenIn Emmererfscheidenveen (gemeente Emmen) gold jarenlang de '20e penning': bij de verkoop van onroerend goed moest de koper 5% van de koopsom extra betalen aan (in dit geval) het waterschap. Bij afschaffing hiervan is een boek gemaakt over dit bijzondere onderwerp. Cor van der Plas zette de historie op papier, Bureau Binnenwerk verzorgde de interviews met betrokkenen. De foto's zijn van Harry Cock en Theo Berends, ontwerp en vormgeving van Staal & Duiker, drukwerk van De Marne. Een prachtige publicatie.

De bekroonde agenda’s van het Agenda Collectief

De bekroonde agenda's van het Agenda Collectief


Ik mocht meewerken aan 5 agenda's van het Agenda Collectief (een initiatief van ontwerpers Staal&Duiker en drukkerij Van Liere). De eerste was '2', waarin ik bijzondere tweetallen interviewde die door Harry Cock op de foto gezet werden. Daarna kwam 'Zuinig', compleet met tips en oer-Hollandse spaarzegeltjes. Dit deed ik samen met Wilma Straathof, net als  Inspiratie (2005) en Bijgeloof (2006). De laatste uit de serie heet heel toepasselijk Opnieuw Beginnen. Voor deze editie ging ik op stap met fotograaf Reyer Boxem. Het verhaal van Jelle van der Zwaag (hij moest opnieuw beginnen nadat hij met zijn zweefvliegtuig neerstortte) heb ik in 2007 samen met Jelle uitgewerkt tot een boek waarin we alle mensen interviewden die bij het ongeval betrokken waren. Reyer Boxem verzorgde de foto´s.